
Wraz z chłodnymi, sierpniowymi wieczorami przyszedł czas na soczyste pomidory, chrupiące papryki i cukinie i nie tylko..
A jeśli mamy już tyle dobrodziejstw w koło to możemy je upiec!
Pieczoną cukinia i pomidory z Fetą to świetny dodatek obiadowy do.. do czego chcecie! Ja podałam to z kaszą perłową ale fajnie smakuje też z ryżem czy makaronem – sprawdzone!
Składniki dla 2-3 osób:
- około 500g najlepiej małych pomidorków, mogą być koktajlowe, kolorowe
- 2 małe cukinie
- mała główka czosnku
- kawałek sera Feta (50-100g)
- 1 łyżka oliwy
- tymianek, kilka gałązek
- pieprz
- sól
- garść ziaren słonecznika
- opcjonalnie 2 ostre papryczki
- Pomidorki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pokrój cukinie i ułóż z pomidorami. Dołóż papryczki jeśli lubisz.
- Małą główkę czosnku natnij u góry i połóż przy warzywach.
- Połóż kawałek Fety między warzywami.
- Skrop wszystko oliwą, rozprowadź ją po warzywach i serze.
- Rozłóż gałązki tymianku.
- Piecz w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
- W tym czasie upraż słonecznik na suchej patelni, około 3-5 minut.
- Połowę upieczonych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć z wyciśniętym czosnkiem, sokami spod pieczenia warzyw i szczyptą soli, rozłóż np. na kaszy.
- Podaj z pozostałymi warzywami i Fetą.
- Posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i zajadaj!
O pietruszka! Smacznego 😉

