Pieczone pomidory z cukinią, Fetą i tymiankiem


Wraz z chłodnymi, sierpniowymi wieczorami przyszedł czas na soczyste pomidory, chrupiące papryki i cukinie i nie tylko..
A jeśli mamy już tyle dobrodziejstw w koło to możemy je upiec!
Pieczoną cukinia i pomidory z Fetą to świetny dodatek obiadowy do.. do czego chcecie! Ja podałam to z kaszą perłową ale fajnie smakuje też z ryżem czy makaronem – sprawdzone!

Składniki dla 2-3 osób:

  • około 500g najlepiej małych pomidorków, mogą być koktajlowe, kolorowe
  • 2 małe cukinie
  • mała główka czosnku
  • kawałek sera Feta (50-100g)
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek, kilka gałązek
  • pieprz
  • sól
  • garść ziaren słonecznika
  • opcjonalnie 2 ostre papryczki

  1. Pomidorki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pokrój cukinie i ułóż z pomidorami. Dołóż papryczki jeśli lubisz.
  3. Małą główkę czosnku natnij u góry i połóż przy warzywach.
  4. Połóż kawałek Fety między warzywami.
  5. Skrop wszystko oliwą, rozprowadź ją po warzywach i serze.
  6. Rozłóż gałązki tymianku.
  7. Piecz w temp. 180 stopni około 20-25 minut.
  8. W tym czasie upraż słonecznik na suchej patelni, około 3-5 minut.
  9. Połowę upieczonych pomidorów zmiksuj lub rozgnieć z wyciśniętym czosnkiem, sokami spod pieczenia warzyw i szczyptą soli, rozłóż np. na kaszy.
  10. Podaj z pozostałymi warzywami i Fetą.
  11. Posyp słonecznikiem, oprósz pieprzem i zajadaj!

O pietruszka! Smacznego 😉

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)