Mini serniczki z masłem orzechowym

Masz ochotę na „coś słodkiego” ale nie chcesz stać godzinami w kuchni a przydałoby się żeby słodycz była zdrowsza? Miłośnicy serniczka i orzechów ziemnych będą wniebowzięci. Te małe porcje szczęścia są bardzo podzielne, wymagają chwili w kuchni oraz małej ilości składników. Spróbujesz?

Do przygotowania około 12 mini serniczków potrzebne jest:

  • 250g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1,5 – 2 łyżki słodzidła, u mnie syrop daktylowy
  • 2,5 łyżeczki żelatyny + 50 ml gorącej wody

Do podania:

  • 1banan
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 daktyle świeże lub suszone
  • 100g orzeszków ziemnych niesolonych
  1. W małym kubeczku zalej żelatynę gorącą wodą, odłóż na około 5 minut. Wymieszaj.
  2. Zmiksuj twaróg, jogurt, masło orzechowe i słodzidło do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Dodaj żelatynę i miksuj razem około 2-3 minuty do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Przełóż masę do foremki na muffinki wypełnionej papierowymi papilotkami.
  5. Odłóż na minimum 1 godzinę do lodówki.
  6. Zmiksuj banan, kakao i daktyle (suszone zalej wcześniej gorącą wodą żeby zmiękły, wodę odlej). Rozprowadź po serniczkach.
  7. Orzeszki pokrój z grubsza, wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez około 3-5 minut aż zaczną się rumienić. Gdy przestygną dekoruj serniczki.

Smacznego!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *