Masz ochotę na „coś słodkiego” ale nie chcesz stać godzinami w kuchni a przydałoby się żeby słodycz była zdrowsza? Miłośnicy serniczka i orzechów ziemnych będą wniebowzięci. Te małe porcje szczęścia są bardzo podzielne, wymagają chwili w kuchni oraz małej ilości składników. Spróbujesz?
Do przygotowania około 12 mini serniczków potrzebne jest:
- 250g twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1,5 – 2 łyżki słodzidła, u mnie syrop daktylowy
- 2,5 łyżeczki żelatyny + 50 ml gorącej wody
Do podania:
- 1banan
- 2 łyżki kakao
- 3-4 daktyle świeże lub suszone
- 100g orzeszków ziemnych niesolonych
- W małym kubeczku zalej żelatynę gorącą wodą, odłóż na około 5 minut. Wymieszaj.
- Zmiksuj twaróg, jogurt, masło orzechowe i słodzidło do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj żelatynę i miksuj razem około 2-3 minuty do czasu aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Przełóż masę do foremki na muffinki wypełnionej papierowymi papilotkami.
- Odłóż na minimum 1 godzinę do lodówki.
- Zmiksuj banan, kakao i daktyle (suszone zalej wcześniej gorącą wodą żeby zmiękły, wodę odlej). Rozprowadź po serniczkach.
- Orzeszki pokrój z grubsza, wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez około 3-5 minut aż zaczną się rumienić. Gdy przestygną dekoruj serniczki.
Smacznego!
Joanna Byczkiewicz

