Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na wędlinie, np kiełbasie. Ja proponuję dziś równie pyszną, jarską wersję tego dania wzbogaconą o bakłażan i pieczarki. Jest bardzo rozgrzewająco i kolorowo. W sam raz na pierwsze, już prawie jesienne pluchy za oknem.
Składniki dla 3-5 osób:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- 1 kg malinowych pomidorów
- 1 nieduży bakłażan
- 200g pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj czosnek.
- Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmaż.
- Pokrój cukinię i pieczarki w cienkie plasterki. Dołóż do garnka.
- Bakłażana pokrój w kostkę.
- Gdy cukinia i pieczarki zmiękną dodaj bakłażan.
- A po chwili pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, paprykę wędzoną, pieprz oraz chili.
- Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną a leczo zgęstnieje. Ja nie dodaję wody do leczo, warzywa powinny dusić się we własnych sokach.
- Podaj leczo jako osobne danie lub z pieczywem, kaszą, makaronem.
O, pietruszka!
Joanna Byczkiewicz 😉
