Wege leczo z bakłażanem i pieczarkami

Tradycyjnie leczo to rodzaj jednogarnkowej potrawy z dużą ilością warzyw, przygotowywane na wędlinie, np kiełbasie. Ja proponuję dziś równie pyszną, jarską wersję tego dania wzbogaconą o bakłażan i pieczarki. Jest bardzo rozgrzewająco i kolorowo. W sam raz na pierwsze, już prawie jesienne pluchy za oknem.

Składniki dla 3-5 osób:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 cukinie
  • 1 kg malinowych pomidorów
  • 1 nieduży bakłażan
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  1. Rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodaj czosnek.
  2. Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, podsmaż.
  3. Pokrój cukinię i pieczarki w cienkie plasterki. Dołóż do garnka.
  4. Bakłażana pokrój w kostkę.
  5. Gdy cukinia i pieczarki zmiękną dodaj bakłażan.
  6. A po chwili pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat, paprykę wędzoną, pieprz oraz chili.
  7. Gotuj około 15-20 minut aż wszystkie warzywa dobrze zmiękną a leczo zgęstnieje. Ja nie dodaję wody do leczo, warzywa powinny dusić się we własnych sokach.
  8. Podaj leczo jako osobne danie lub z pieczywem, kaszą, makaronem.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz 😉

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *