Tapioka z musem kakaowym

Znacie tapiokę? To produkt skrobiowy w postaci małych kulek otrzymany z manioku. Popularny składnik wegańskich deserów, podawany najczęściej z owocami. Moja propozycja na podanie tapioki to mus kakaowy w bardzo ciekawej wersji z bananem, daktylami i kakao.

Dla 3-4 osób przygotuj:
– 100g tapioki
– 2 szklanki Twojego ulubionego mleka
– 1 banan
– 2 łyżki kakao
– 5 daktyli
– garść migdałów
– dodatkowo ciemna czekolada do podania i przyprawa korzenna

1. Wsyp tapiokę do mleka, zamieszaj i pozostaw na około pół godziny.
2. Gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut aż ziarenka będą szkliste.
3. Przelej do naczynia, w którym podasz deser, pozostaw do ostygnięcia. Możesz włożyć do lodówki jeśli deser będzie podawany później.
4. Świeże daktyle wypestkuj, suszone namocz przez 10-15 minut w gorącej wodzie. Zmiksuj banan, daktyle i kakao na gładki krem.
5. Nałóż krem na tapiokę, posyp migdałami, gorzką czekoladą oraz przyprawą korzenną.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *