Papryki faszerowane mięsem drobiowym, fasolą i kukurydzą

Jesienną porą bardzo lubię obiady prosto z piekarnika. Sycące, rozgrzewające i pełne smaku. Tym razem faszerowana , kolorowa papryka z drobiowym mięsem z kurczaka lub jeśli wolisz indyka, pożywną fasolą i chrupiącą kukurydzą. A do tego lekko ciągnący się ser.. jesienna poezja smaku i zapachu! Spróbujesz?

Przygotuj:
-3-4 papryki o różnych kolorach (w zależności od wielkości)
– 300g mielonego mięsa drobiowego
– 400ml passaty pomidorowej
– 200g ugotowanej czerwonej fasoli
– 1 kolba kukurydzy lub 1/3 puszki (polecam świeżą)
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 30-50 gram sera: mozarella lub cheddar
– olej, sól, pieprz, chili, ocet balsamiczny

1. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek i po chwili mięso drobiowe.
2. Podsmaż chwilę tylko to ścięcia mięsa, dodaj połowę passaty, fasolę, ziarna kukurydzy ścięte z kolby lub wyjęte z puszki. Dodaj sól, pieprz, niewielką ilość chili i łyżeczkę octu balsamicznego. Chwilę podgotuj.
3. Rozetnij papryki wzdłuż. Pozbaw gniazd nasiennych. Nałej do naczynia do zapiekania resztę passaty, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj.
4. Papryki wypełnij farszem. Posyp połową sera. Przykryj pokrywką lub folią i zapiekaj w 200 stopniach przez około 20-25 minut.
5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię, posyp resztą sera i piecz kolejne 10-12 minut.
6. Podaj ciepłe papryki faszerowane z Twoimi ulubionymi dodatkami i sosem z pieczenia.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *