Jest to inna wersja mojej ulubionej, jesiennej sałatki z burakiem. Do tej dodałam słodko-kwaśną żurawinę a do sosu musztardę francuską. Słodki burak i miód, słona Feta, pikantna musztarda – wszystkie te smaki przenikają się pięknie i łączą w ciekawą całość. Polecam na lekki obiad lub kolację.
Składniki dla 1/2 osób:
– 2 małe buraki
– kawałek sera Feta
– 2 garści rukoli
– garść orzechów włoskich
– garść żurawiny
Sos:
-2 łyżki oleju rzepakowego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 3 łyżki miodu
– sól, pieprz
1. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół plasterki.
2. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu około 3-4 minuty do zarumienienia orzechów. Studzimy.
3. Na talerzu rozkładamy rukolę, kawałki sera Feta, pół plasterki buraka oraz żurawinę.
4. Składniki sosu mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz
