Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i sosem musztardowo-miodowym

Jest to inna wersja mojej ulubionej, jesiennej sałatki z burakiem. Do tej dodałam słodko-kwaśną żurawinę a do sosu musztardę francuską. Słodki burak i miód, słona Feta, pikantna musztarda – wszystkie te smaki przenikają się pięknie i łączą w ciekawą całość. Polecam na lekki obiad lub kolację.

Składniki dla 1/2 osób:

– 2 małe buraki

– kawałek sera Feta

– 2 garści rukoli

– garść orzechów włoskich

– garść żurawiny

Sos:

-2 łyżki oleju rzepakowego

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki musztardy francuskiej

– 3 łyżki miodu

– sól, pieprz

1. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Studzimy i obieramy. Kroimy na pół plasterki.

2. Orzechy wrzucamy na suchą patelnię, prażymy na małym ogniu około 3-4 minuty do zarumienienia orzechów. Studzimy.

3. Na talerzu rozkładamy rukolę, kawałki sera Feta, pół plasterki buraka oraz żurawinę.

4. Składniki sosu mieszamy. Polewamy sosem sałatkę.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error

Podoba Ci się mój blog? Zajrzyj też na facebook'a i instagram :)