Pieczony krem paprykowo-pomidorowy

Zupa jest idealna jako rozgrzewający obiad lub kolacja. To prosta historia bo musisz tylko upiec a potem zblendować warzywa i gotowe! Dodatki w postaci parmezanu, bazylii dodadzą jej włoskiego charakteru.
 
Składniki dla 2-3 osób
3 czerwone papryki
około 0,5 kg (lub więcej) pomidorków koktajlowych lub dużych (wtedy pokrój pomidory)
cała główka czosnku
cebula
łyżka oliwy
sól, pieprz
Opcjonalnie woda/bulion warzywny

Do podania:
jogurt
świeża bazylia
parmezan
 
1. Paprykę podziel na kawałki. Wszystkie warzywa natrzyj oliwą, również czosnek. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piecz w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut.
3. Warzywa możesz zblendować chwilę po upieczeniu lub np. na drugi dzień.
4. Możesz dodać niedużą ilość wody lub bulionu żeby nieco rozrzedzić zupę.
5. Przed blendowaniem wyciśnij czosnek z łupin.
6. Dopraw według uznania. Solą i pieprzem. Możesz też dodać odrobinę ostrości np. chili
7. Podaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z jogurtem, listkami bazylii i startym parmezanem.

To co, blendujemy?

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *