Cukiniowe roladki z kurczakiem

To wbrew pozorom prosty obiad składający się z warzyw i mięsa, który można zjeść samodzielnie lub podać z ryżem lub kaszą. Rodzinne, podzielne danie na rozgrzewający obiad lub kolację.

Składniki na naczynie do zapiekania o wymiarach 20×30 cm.

  • 300g mielonego kurczaka lub indyka
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 300g passaty pomidorowej/krojonych pomidorów w puszce
  • 1 żółta papryka
  • kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz
  1. Do mięsa dodajemy przyprawy i keczup, odkładamy.
  2. Paprykę kroimy w paski.
  3. Cukinię kroimy wzdłuż, na cienkie, długie plastry. Przyda się do tego szeroka obieraczka do warzyw ale nożem też można.
  4. Naczynie do zapiekania zalewamy passatą, którą doprawiamy solą, pieprzem.
  5. Na każdy plaster cukinii (jeśli są wąskie złóż na zakładkę 2 lub 3) kładziemy po pasku papryki i 1-2 łyżki farszu mięsnego zawijamy i układamy wolnym brzegiem do dołu.
  6. Pokrój kulkę mozzarelli na taką ilość kawałków ile jest roladek i ułóż je na roladkach.
  7. Zapiekaj całość przez około 35 minut w 190 stopniach. Do zarumienienia sera. Włóż roladki do już rozgrzanego piekarnika.

Samych pyszności!!!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *