Bułki do burgerów


Drożdżowe bułki pasujące idealnie jako dodatek do mięsnych lub wege burgerów, sprawdzą się również na śniadanie lub kolację do dżemu lub pasty warzywnej. Te sprzedawane w sklepach są dla mnie zbyt słodkie dlatego te proporcje są idealne również do wytrawnych dań.

Składniki na 8 dużych bułek:

  • 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 7g (całe opakowanie) suchych drożdży
  • 250ml (szklanka) ciepłego mleka + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko + 1 żółto w temp. pokojowej
  • 50g masła, roztopić i odłożyć
  • 1 łyżka białego lub czarnego sezamu
  1. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodajemy całe jajko i mleko. Mieszamy i zaczynamy wyrabiać.
  3. Pod koniec wyrabiania dolewamy po trochę roztopionego masła.
  4. Gdy ciasto wchłonie całe masło i z łatwością odchodzi od dłoni przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
  5. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  6. Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę.
  7. Podziel ciasto na 8 równych części. Uformuj z nich kule, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz je dłonią.
  8. Przykryj ściereczką bułki i odłóż na 20-30 minut.
  9. Rozgrzej piekarnik do 190 (termoobieg).
  10. Rozmieszaj żółtko z łyżką mleka. Posmaruj nim bułki i posyp sezamem.
  11. Piecz około 15 minut, do zarumienienia.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *