Drożdżowe bułki pasujące idealnie jako dodatek do mięsnych lub wege burgerów, sprawdzą się również na śniadanie lub kolację do dżemu lub pasty warzywnej. Te sprzedawane w sklepach są dla mnie zbyt słodkie dlatego te proporcje są idealne również do wytrawnych dań.
Składniki na 8 dużych bułek:
- 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 7g (całe opakowanie) suchych drożdży
- 250ml (szklanka) ciepłego mleka + 1 łyżka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko + 1 żółto w temp. pokojowej
- 50g masła, roztopić i odłożyć
- 1 łyżka białego lub czarnego sezamu
- W dużym naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Dodajemy całe jajko i mleko. Mieszamy i zaczynamy wyrabiać.
- Pod koniec wyrabiania dolewamy po trochę roztopionego masła.
- Gdy ciasto wchłonie całe masło i z łatwością odchodzi od dłoni przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
- Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyrób przez chwilę.
- Podziel ciasto na 8 równych części. Uformuj z nich kule, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz je dłonią.
- Przykryj ściereczką bułki i odłóż na 20-30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 190 (termoobieg).
- Rozmieszaj żółtko z łyżką mleka. Posmaruj nim bułki i posyp sezamem.
- Piecz około 15 minut, do zarumienienia.
O pietruszka!
Joanna Byczkiewicz