Makaroniki z kremem czekoladowym

To dość wymagające, delikatne lecz wyśmienite ciastka na bazie bezy włoskiej. Ta metoda ich przygotowania jest może bardziej pracochłonna ale zachowanie wszystkich kroków przyniesie sukces w postaci przepysznych ciastek z kremem. Słodycz bezowo-migdałowych ciastek z mocno czekoladowym kremem idealnie pasuje do kawy w miłym towarzystwie.

Składniki na około 30 sztuk:

  • 150 g zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g białek czyli 4 białka jaj średniej wielkości (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej
  • 180 g cukru (podzielone na 150 g + 30 g)
  • 50 ml wody
  • kilka kropel barwnika w żelu Wilton kolor ivory (kość słoniowa)
  • 200g Mascarpone
  • 80 gram ciemnej czekolady
  1. Mielone migdały połącz z cukrem pudrem. Zmiel w malakserze. Przesiej przez sitko.
  2. Dodaj 60g białek, wymieszaj. Dodaj barwnik i wymieszaj (masa rozjaśni się po dodaniu reszty składników). Odłóż.
  3. W misie miksera umieść białka.
  4. W małym garnku umieść 150g cukru i wodę. Doprowadź do wrzenia. Nie mieszaj. Za pomocą termometru cukierniczego sprawdzaj temperaturę. Przy około 90 stopniach zacznij kupując białka.
  5. Gdy białka się spienią dodawaj po łyżce cukier(30gram). Tak aby powstała lśniąca masa, cały czas miksuj.
  6. Gdy temperatura syropu cukrowego osiągnie 118 stopni od razu, przelej gorący płyn cienkim strumieniem do ubitego białka. Ważne jest to aby podczas wlewania syropu mikser działał na niskich obrotach. Ubijaj do czasu aż masa wystygnie, przez około 5-8 minut.
  7. Dodaj w kilku turach masę bezową do migdałów. Za każdym razem wymieszaj tylko do połączenia.
  8. Masę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką.
  9. Wyciskaj okręgi o średnicy około 3 cm.
  10. Odłóż makaroniki do suszenia na około 45-60 minut, nie dłużej.
  11. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg). Piecz makaroniki w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut.
  12. Po upieczeniu pozostaw makaroniki na blasze do całkowitego wystudzenia.

Krem czekoladowy:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Zmiksuj czekoladę z mascarpone.
  3. Przełóż makaroniki kremem.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

4 thoughts on “Makaroniki z kremem czekoladowym

  1. Ciekawy przepis😊napewno skorzystam😊
    P,S W przepisie na krem,wkradł się błąd…..zmiksuj z mascarpone zapewne miało być nie z czekoladą😊Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *