Paprykowy kurczak pieczony w ryżu i pomidorach

To pomysł na mało wymagający obiad, który po chwili przygotowania ląduje w piekarniku. Filety z kurczaka, udka lub podudzia idealnie sprawdzą się w tej kombinacji. Rodzinne danie, które nasyci nawet w największy chłód!

Składniki dla 3-4 osób

  • filety z kurczaka, w zależności od wielkości i potrzeb (u mnie 4 małe z kurczaka kukurydzianego)
  • 100g ryżu + podwójna ilość wody
  • 100g przecieru pomidorowego lub passaty
  • olej
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 czerwona, świeża papryka
  • (opcjonalnie) kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Zapiekam całość na patelni, na której przygotowuję składniki, ma ona odpinaną rączkę. Możesz podsmażyć wszystko również na patelni a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania.

  1. Oczyść kurczaka, natrzyj papryką słodką, solą i pieprzem, odłóż.
  2. Na patelni rozgrzej olej, smaż filety po 1-2 minucie z każdej strony, odłóż na talerz.
  3. Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę na tej samej patelni, na której smażył się kurczak.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę świeżą paprykę, smaż prze chwilę. Możesz pokroić na pół i dołożyć pomidorki koktajlowe.
  5. W naczyniu do zapiekania umieść ryż, podwójną ilość wody (wsyp ryż do kubka, dolej do potrawy podwójną ilość wody jaką zajmuje ryż), przecier pomidorowy, warzywa i wymieszaj. Połóż kurczaka na pozostałych składnikach.
  6. Przykryj folią lub pokrywką i piecz przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Podaj ze świeżymi ziołami lub sałatką.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Paprykowy kurczak pieczony w ryżu i pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *