Domowa granola

Idealna na śniadanie! Do jogurtu, mleka, jako przekąskę, do czego lubisz! Możesz dodać swoje ulubione płatki, orzechy i dodatki. To od Ciebie zależy jaki będzie miała smak. A finalnie otrzymujesz chrupiącą, pachnącą i pyszną mieszankę zbóż i dodatków, którą zjesz jak chcesz! U mnie z płatkami orkiszowymi, migdałami i przyprawą do piernika w rolach głównych

Spory zapas zrobisz gdy zmierzasz i upieczesz:

  • 200g płatków owsianych lub orkiszowych
  • garść sezamu
  • garść słonecznika
  • 2 garści migdałów (lub orzechów włoskich, laskowych)
  • 2 łyżki płynnego słodzidła – miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 1 jabłko, starte lub rozgnieciony banan
  • opcjonalnie łyżeczka przyprawy do piernika

Jak to zrobić?

  1. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
  2. Rozłóż całą masę równomiernie na płaskiej, szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika do 120 stopni, (góra, dół).
  4. Piecz 80-90 minut. Otwórz piekarnik co 15-20 minut i zamieszaj zawartość blaszki bez wyciągania jej z piekarnika.
  5. Wyjmij blaszkę i ostudź granolę. Możesz dosypać do mieszanki garść żurawiny lub rodzynek.

O, pietruszka!

Joanna

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *