Idealna na śniadanie! Do jogurtu, mleka, jako przekąskę, do czego lubisz! Możesz dodać swoje ulubione płatki, orzechy i dodatki. To od Ciebie zależy jaki będzie miała smak. A finalnie otrzymujesz chrupiącą, pachnącą i pyszną mieszankę zbóż i dodatków, którą zjesz jak chcesz! U mnie z płatkami orkiszowymi, migdałami i przyprawą do piernika w rolach głównych
Spory zapas zrobisz gdy zmierzasz i upieczesz:
- 200g płatków owsianych lub orkiszowych
- garść sezamu
- garść słonecznika
- 2 garści migdałów (lub orzechów włoskich, laskowych)
- 2 łyżki płynnego słodzidła – miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 jabłko, starte lub rozgnieciony banan
- opcjonalnie łyżeczka przyprawy do piernika
Jak to zrobić?
- Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
- Rozłóż całą masę równomiernie na płaskiej, szerokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do nagrzanego piekarnika do 120 stopni, (góra, dół).
- Piecz 80-90 minut. Otwórz piekarnik co 15-20 minut i zamieszaj zawartość blaszki bez wyciągania jej z piekarnika.
- Wyjmij blaszkę i ostudź granolę. Możesz dosypać do mieszanki garść żurawiny lub rodzynek.
O, pietruszka!
Joanna

