Czekoladowy mus z mandarynką i cynamonem.


Grudzień a z nim Święta tuż-tuż. Więc ja przychodzę z musem bardzo czekoladowym z prawie już świątecznymi dodatkami – moją ulubioną mandarynką i cynamonem. Do podania możemy także użyć wiórków kokosowych, płatków migdałów lub kawałków czekolady – wszystkie tu pasują jak ulał. Zapraszam po prosty przepis.

Składniki:

  • 300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
  • 150g ciemnej czekolady lub pół na pół z mleczną
  • cynamon
  • kilka cząstek mandarynki
  • kawałki czekolady, wiórki kokosowe lub płatki migdałów do podania

Przygotowanie:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (włóż połamaną czekoladę do szklanej miski, umieść ją na garnku z gotującą się wodą, dno miski nie może dotykać wody).
  2. Zamocz połowę cząstki mandarynki w czekoladzie, połóż na kawałku papieru do pieczenia i włóż do lodówki.
  3. Ubij śmietankę na sztywno.
  4. Dodaj do niej w kilku turach roztopioną czekoladę i cynamon, połącz.
  5. Włóż mus do szklanki i schładzaj w lodówce minimum 20-30 minut.
  6. Podaj z czekoladowymi mandarynkami, kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

O pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *