Pierniczki świąteczne

To pierniki idealne do dekoracji lukrem królewskim, na który przepis znajdziesz poniżej. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i obróbce. Możesz wyciąć dowolne kształty i wielkości. Moje są rozwałkowane dość cienko, na grubość około 3 mm dlatego z podanych składników otrzymuję około 60 ciastek. Gdy wytniesz słomką dziurkę piernik będzie można powiesić na choince.

Składniki na około 60 ciastek:

  • 2 szklanki mąki*
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 4 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika lub zrobionej samodzielnie (1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*szklanka ma zawsze pojemność 250 ml

  1. Masło, miód, cukier i przyprawy połącz i podgrzej (nie gotuj!) do rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników, przestudź.
  2. W dużej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jajka i połącz a następnie powoli dodawaj przestudzony miód z masłem, gdy będzie już zbyt ciężko żeby mieszać przełóż ciasto na blat lub stolnicę. Wyrabiaj ciasto na stolnicy lub blacie aż będzie jednolite.
  3. Odrywaj ciasto partiami, wałkuj na pożądaną grubość (u mnie dość cienko, około 3 mm) i wycinaj ulubione kształty.
  4. Piecz każdą partię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta i wielkości kształtów) w 180 stopniach (góra-dół).
  5. Pierniczki pozostaw przez chwilę na blaszce, początkowo będą miękkie, potem stwardnieją. Następnie przełóż je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Takie pierniczki możesz udekorować lukrem królewskim, do którego przygotowania potrzebujesz:

  • 30 gram białka (białko z 1 jajka średniej wielkości, pozostałe żółtko możesz wykorzystać np. do ciasta kruchego)
  • 150g cukru pudru
  • 5-7 kropli soku z cytryny lub limonki
  1. Wszystkie składniki umieść w misce.
  2. Mieszaj przez 10-12 minut do uzyskania jednolitej masy. Najlepiej jest to robić przy użyciu robota kuchennego z końcówką do mieszania, nie do ubijania białek.
  3. Nie należy napowietrzać lukru, gdyż pęcherzyki powietrza mogą zepsuć efekt końcowy.
  4. Jest to lukier do zdobienia, linii, malowania kształtów na ciastkach. Do wypełnienia kształtów trzeba rozrzedzić lukier dodając kilka kropel soku z cytryny lub dodatkową ilość białka i wymieszać.

Udanych wypieków

Asia 😉

3 thoughts on “Pierniczki świąteczne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *