Piernik z powidłami i polewą lustrzaną

Piernik, pierniczki, przyprawy korzenne to królowe stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Podejrzewam, że każdy ma swój najpyszniejszy sposób na słodkie i wytrawne dania. W mojej rodzinie, mimo innych, wspaniałych dań co roku króluje piernik. Bardzo prosty, z mnóstwem przypraw, powidłami śliwkowymi i polewą. Tym razem wzbogacam rodzinne dobro o suszone śliwki, polewę lustrzaną, która błyszczy jak wieczorne niebo oraz migdały. Wszystko po to, aby zadbać o atmosferę i smak tych magicznych Świąt!

Składniki na ciasto, starczą na formę (keksówkę) o wymiarach 30×12 cm

  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez cukru, mąki, skrobi) lub 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego kardamonu, pół łyżeczki mielonego anyżu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki mąki (350 gram)
  • pół szklanki miodu (70 gram)
  • pół szklanki brązowego cukru (70 gram)
  • pół szklanki mleka lub wody (125 ml)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 suszonych śliwek
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika wymieszaj w dużej misce.
  2. Roztop masło z cukrem i miodem, nie gotuj! Dodaj powidła, połącz i dodaj do suchych składników.
  3. Jajka połącz z mlekiem, dodaj do całości, wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Dodaj pokrojone suszone śliwki i wymieszaj ciasto.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, góra-dół.
  5. Piecz piernik przez około 40-45 minut, do suchego patyczka.

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody
  1. W małym rondelku rozpuść masło.
  2. Dodaj kakao i cukier puder, dobrze wymieszaj.
  3. W 2 łyżkach gorącej wody rozpuść żelatynę. Dolej do kakao z masłem i cukrem, wymieszaj.
  4. Oblej równomiernie polewą całe, wystudzone ciasto, odłóż do zastygnięcia polewy.

Do podania: płatki migdałów lub Twoje ulubione bakalie

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Przepis bierze udział w konkursie marki Ambition


Święta z dbałością

łyżeczka Ambition z kolekcji Merida
Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *