Mikołajkowe lizaki bezowe

Lizaki bezowe idealne jako prezent, podziękowanie w okresie przedświątecznym. Dla fanów bardzo słodkich wypieków. Pięknie się prezentują jako dekoracja. Wystarczy ubić dwa składniki a potem suszą się same w piekarniku.

Z podanych składników wychodzi około 9-10 sztuk:
– 2 białka
– 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) lub zwykłego
– czerwony barwnik np. Wilton dosłownie na czubku noża
– patyczki drewniane/słomki papierowe lub długie wykałaczki

1. Ubij białka z cukrem przez około 10 minut na wysokich obrotach.
2. Przygotuj worek cukierniczy i dużą, okrągłą tylkę (końcówkę) o średnicy około 1 cm. Jeśli takiej nie masz to po prostu obetnij worek około 1 cm u dołu.
3. W dwóch skrajnych miejscach wewnątrz worka rozprowadź barwnik.
4. Przełóż masę bazową do worka.
5. Na papierze do pieczenia, na płaskiej blaszce wyciśnij 9-10 kropek masy w dużej odległości od siebie i wciśnij w nie końcówki patyczków.
6. Wyciskaj bezę spiralnym ruchem zaczynając od środka.
7. Piecz a właściwie susz lizaki w 100 stopniach (góra-dół) przez około 80 minut. Wystudź.

O, pietruszka



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *