Jest to pyszny pomysł na wigilijne danie ale nie tylko. Barszcz i paszteciki możemy przygotować również na Sylwestra lub inną okoliczność. Ciasto na paszteciki to moje odkrycie roku, zapomniałam kupić masła ale miałam w lodówce Mascarpone, które z powodzeniem zastąpiło i masło i śmietanę. Ciasto z jego dodatkiem długo zachowuje świeżość, jest elastyczne i łatwe w obróbce.
Zakwas:
- 1kg buraków
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 5 śliwek suszonych
- piętka chleba razowego
- 2 litry wody, letniej, przegotowanej
- 2 łyżeczki soli
- ziarna pieprzu, kilka sztuk
- W dużym słoiku (2-3 litry) układamy obrane i pokrojone w plastry buraków na przemian z cząstkami jabłek, ząbkami czosnku i śliwkami. Zalewamy wodą z solą. Dosypujemy pieprz i wkładamy piętkę chleba. Przykrywamy słoik ściereczką lub gazą.
- Po 3 dniach wyjmujemy piętkę i jabłka. Zostawiamy na kolejne 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przecedzamy zakwas i wstawiamy do lodówki lub gotujemy barszcz.
Barszcz:
- zakwas
- 1kg buraków
- włoszczyzna
- sól, pieprz, majeranek
- dodatkowo czosnek
- Gotujemy bulion że wszystkich warzyw. Dodajemy sól, pieprz i majeranek.
- Wyjmujemy warzywa i dolewamy zakwas.
- Dodajemy drobno pokrojony lub przepuszczony przez praskę czosnek. Podajemy gorący.
Paszteciki:
- 300g mąki
- 250g (opakowanie) serka Mascarpone
- 1 jajko (+ 1jajko do posmarowania pasztecików)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 yżeczka soli
- opakowanie suchych drożdży.
- Wszystkie składniki zagniatamy, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do miski przykrytej ściereczką na czas przygotowania farszu.
Farsz:
- 1 duża cebula
- 500g pieczarek
- 2 garści kiszonej kapusty
- pieprz
- olej
- Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju.
- Drobno pokrojone pieczarki podsmaż aż puszczą wodę.
- Dodaj do pieczarek odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę.
- Podsmaż przez chwilę. Dodaj cebulkę, dopraw pieprzem i ostudź.
Zawijanie.
- Przestudzony farsz przełóż do rękawa cukierniczego.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm.
- Wyciskaj rękawem paski farszu wzdłuż dłuższego brzegu.
- Owiń ciastem farsz, sklej i odetnij długą roladę. (Patrz zdjęcie poniżej) Podziel ją na kawałki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępuj tak do skończenia składników.
- Posmaruj paszteciki rozmąconym jajkiem.
- Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Góra- dół.
O, pietruszka!
Joanna Byczkiewicz


