Barszcz wigilijny na zakwasie 7-dniowym i paszteciki

Jest to pyszny pomysł na wigilijne danie ale nie tylko. Barszcz i paszteciki możemy przygotować również na Sylwestra lub inną okoliczność. Ciasto na paszteciki to moje odkrycie roku, zapomniałam kupić masła ale miałam w lodówce Mascarpone, które z powodzeniem zastąpiło i masło i śmietanę. Ciasto z jego dodatkiem długo zachowuje świeżość, jest elastyczne i łatwe w obróbce.

Zakwas:

  • 1kg buraków
  • 1 jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 śliwek suszonych
  • piętka chleba razowego
  • 2 litry wody, letniej, przegotowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • ziarna pieprzu, kilka sztuk
  1. W dużym słoiku (2-3 litry) układamy obrane i pokrojone w plastry buraków na przemian z cząstkami jabłek, ząbkami czosnku i śliwkami. Zalewamy wodą z solą. Dosypujemy pieprz i wkładamy piętkę chleba. Przykrywamy słoik ściereczką lub gazą.
  2. Po 3 dniach wyjmujemy piętkę i jabłka. Zostawiamy na kolejne 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
  3. Po tym czasie przecedzamy zakwas i wstawiamy do lodówki lub gotujemy barszcz.

Barszcz:

  • zakwas
  • 1kg buraków
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz, majeranek
  • dodatkowo czosnek
  1. Gotujemy bulion że wszystkich warzyw. Dodajemy sól, pieprz i majeranek.
  2. Wyjmujemy warzywa i dolewamy zakwas.
  3. Dodajemy drobno pokrojony lub przepuszczony przez praskę czosnek. Podajemy gorący.

Paszteciki:

  • 300g mąki
  • 250g (opakowanie) serka Mascarpone
  • 1 jajko (+ 1jajko do posmarowania pasztecików)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 yżeczka soli
  • opakowanie suchych drożdży.
  1. Wszystkie składniki zagniatamy, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto i odstawiamy do miski przykrytej ściereczką na czas przygotowania farszu.

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 500g pieczarek
  • 2 garści kiszonej kapusty
  • pieprz
  • olej
  1. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju.
  2. Drobno pokrojone pieczarki podsmaż aż puszczą wodę.
  3. Dodaj do pieczarek odciśniętą i drobno pokrojoną kapustę.
  4. Podsmaż przez chwilę. Dodaj cebulkę, dopraw pieprzem i ostudź.

Zawijanie.

  1. Przestudzony farsz przełóż do rękawa cukierniczego.
  2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50×30 cm.
  3. Wyciskaj rękawem paski farszu wzdłuż dłuższego brzegu.
  4. Owiń ciastem farsz, sklej i odetnij długą roladę. (Patrz zdjęcie poniżej) Podziel ją na kawałki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postępuj tak do skończenia składników.
  5. Posmaruj paszteciki rozmąconym jajkiem.
  6. Piecz około 15 minut w 180 stopniach. Góra- dół.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *