Miękkie i proste pierniczki w glazurze

Właśnie takie pierniki, miękkie, okrągłe, oblane lukrem i z dużą ilością przypraw kojarzą mi się ze Świętami. Było do nich kilka podejść, ale ten najprostszy sposób jest najlepszy. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki i podzielić ciasto na kulki. Bez

Na około 30-35 pierników (w zależności od wielkości) potrzebujesz:

  • 250 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g miodu (najlepiej ciemnego) lub melasy trzcinowej
  • 1 jajko
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g zmielonych lub drobno pokrojonych migdałów lub orzechów np, laskowych, włoskich (możesz zastąpić taką samą ilością mąki)
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika (lub 1 łyżeczka zmielonego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki zmielonego anyżu, pół łyżeczki zmielonych goździków)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  1. Wszystkie składniki zagnieć w dużą kulę. Ciasto może być lekko klejące.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  3. Z powstałego ciasta ulep kulki wielkości małego orzecha włoskiego i rozkładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości. Ciastka rozjadą się na boki, trochę popękają.
  4. Piecz około 12 minut w rozgrzanym piekarniku.
  5. Po wyjęciu odczekaj aż przestygną i dopiero przełóż je na kratkę do dalszego schładzania. Na początku będą bardzo miękkie.

Glazura:
200g cukru pudru
1-2 łyżeczki soku z cytryny, limonki lub mandarynki (woda też może być)

1.Wymieszaj składniki glazury, tak aby powstała dość gęsta masa. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej cukru pudru lub rozrzedź odrobiną soku.
2.Upieczone, ostudzone ciastka maczaj w glazurze i pozostaw do zastygnięcia.

O, pietruszka!

Joanna Byczkiewicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *