Rolada z indyka nadziewana boczniakami i kaszą gryczaną

To propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Danie dla kilku a nawet kilkunastu osób, które można podać na ciepło lub na drugi dzień na zimno np. do pieczywa. Owinięcie mięsa indyka szynką parmeńską lub boczkiem sprawia, że indyk jest idealnie kruchy i aromatyczny. Danie można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką lub jako przystawkę.

Składniki:

  • pierś z indyka około 1kg
  • 500g boczniaków
  • 200g kaszy gryczanej niepalonej lub zwykłej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, olej
  • opakowanie szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego

1. Kaszę ugotuj w podwójnej ilości wody.

2. Cebulę zeszklij na oleju.

3. Dodaj drobno pokrojone boczniaki i smaż około 8-10 minut.

4. 1/3 kaszy rozgnieć widelcem lub krótko zblenduj w malakserze.

5. Połącz kaszę z boczniakami.

6. Pierś z indyka rozetnij na pół, rozłóż płasko na papierze do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozbij tłuczkiem na jednolitą grubość.

7. Natrzyj mięso solą i pieprzem.

8. Nałóż farsz na środek mięsa i zwiń w rulon.

9. Przykryj mięso szczelnie plastrami szynki parmeńskiej lub boczku. Zwiąż sznurkiem w kilku miejscach. Przenieś do formy do pieczenia.

10. Piecz w rozgrzanym piekarniku bez przykrycia w zależności od wagi mięsa, około 1 godzinę w 190 stopniach.

11. Po wyjęciu z pieca przykryj folią na około 15 minut i podaj.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *