To propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Danie dla kilku a nawet kilkunastu osób, które można podać na ciepło lub na drugi dzień na zimno np. do pieczywa. Owinięcie mięsa indyka szynką parmeńską lub boczkiem sprawia, że indyk jest idealnie kruchy i aromatyczny. Danie można podać z pieczonymi ziemniakami i sałatką lub jako przystawkę.
Składniki:
- pierś z indyka około 1kg
- 500g boczniaków
- 200g kaszy gryczanej niepalonej lub zwykłej
- 1 cebula
- sól, pieprz, olej
- opakowanie szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
1. Kaszę ugotuj w podwójnej ilości wody.
2. Cebulę zeszklij na oleju.
3. Dodaj drobno pokrojone boczniaki i smaż około 8-10 minut.
4. 1/3 kaszy rozgnieć widelcem lub krótko zblenduj w malakserze.
5. Połącz kaszę z boczniakami.
6. Pierś z indyka rozetnij na pół, rozłóż płasko na papierze do pieczenia, przykryj drugim kawałkiem papieru i rozbij tłuczkiem na jednolitą grubość.
7. Natrzyj mięso solą i pieprzem.
8. Nałóż farsz na środek mięsa i zwiń w rulon.
9. Przykryj mięso szczelnie plastrami szynki parmeńskiej lub boczku. Zwiąż sznurkiem w kilku miejscach. Przenieś do formy do pieczenia.
10. Piecz w rozgrzanym piekarniku bez przykrycia w zależności od wagi mięsa, około 1 godzinę w 190 stopniach.
11. Po wyjęciu z pieca przykryj folią na około 15 minut i podaj.
