Panna cotta z galaretką z grzanego wina

To deser tylko dla dorosłych! Dla fanów włoskich smaków – rozgrzeje w najbardziej zimny wieczór.


Panna cotta dla dwóch osób (W zależności jakiej pojemności masz szklanki, u mnie wyszło po 150 ml z przewagą panny cotty) .
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 łyżeczka żelatyny
• 1 łyżka cukru

  1. Śmietankę połącz z cukrem, podgrzej.
  2. Dodaj łyżeczkę żelatyny, dobrze wymieszaj.
  3. Przelej do szklanki, doprowadź do temperatury pokojowej i schładzaj.
    Jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu, połóż pustą szklankę ukosem na innej szklance. Nalej śmietankę. Grawitacja sprawi, że deser zastygnie w ukosie.

Galaretka z grzanego wina:
• 100ml wina
• 1 łyżeczka żelatyny
• przyprawy korzenne – imbir, cynamon

  1. Wino podgrzej, (nie gotuj) dodaj przyprawy i żelatynę, dobrze wymieszaj.
  2. Gdy ostygnie wylej na pannę cottę i schładzaj.

Możesz podać np. z pestkami granatu.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *