To deser tylko dla dorosłych! Dla fanów włoskich smaków – rozgrzeje w najbardziej zimny wieczór.
Panna cotta dla dwóch osób (W zależności jakiej pojemności masz szklanki, u mnie wyszło po 150 ml z przewagą panny cotty) .
• 200 ml śmietanki 30%
• 1 łyżeczka żelatyny
• 1 łyżka cukru
- Śmietankę połącz z cukrem, podgrzej.
- Dodaj łyżeczkę żelatyny, dobrze wymieszaj.
- Przelej do szklanki, doprowadź do temperatury pokojowej i schładzaj.
Jeśli chcesz uzyskać efekt jak na zdjęciu, połóż pustą szklankę ukosem na innej szklance. Nalej śmietankę. Grawitacja sprawi, że deser zastygnie w ukosie.
Galaretka z grzanego wina:
• 100ml wina
• 1 łyżeczka żelatyny
• przyprawy korzenne – imbir, cynamon
- Wino podgrzej, (nie gotuj) dodaj przyprawy i żelatynę, dobrze wymieszaj.
- Gdy ostygnie wylej na pannę cottę i schładzaj.
Możesz podać np. z pestkami granatu.

