Sałatka z salami i oliwkami

Sałatka na kolację lub na imprezę. Szybka i prosta w przygotowaniu. Możesz przelać sos do osobnego pojemnika i połączyć go z sałatką przed samym podaniem. Możesz zrezygnować z salami lub zamienić na inny rodzaj wędliny, np. szynkę.

Składniki dla 2-3 osób:

  • 200g makaronu
  • 8-10 oliwek
  • 50 g mini salami lub zwyczajnego
  • pół czerwonej papryki
  • 30 g sera Feta
  • pół ogórka sałatkowego

Sos:

  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu lub syropu z agawy
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • pieprz

1. Makaron ugotuj, przelej wodą i ostudź.
2. Oliwki i salami pokrój w plasterki. Ogórek i paprykę w kostkę. Połącz z makaronem.
3. Pokrusz ser Feta.
4. Zmieszaj składniki sosu.
Połącz wszystkie składniki z sosem i podaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *