Proste batoniki orzechowo-czekoladowe

12 batoników, każdy po 180 kcal to deser, który możesz przygotować na kilka dni dla całej rodziny. Wystarczy połączyć kilka składników. Bez pieczenia, bez długiego czasu oczekiwania.

Na blachę o wymiarach 22/28 cm:

  • 250 g masła orzechowego
  • 8 łyżek syropu z agawy lub miodu
  • 60 g ryżu preparowanego
  • 100 g ciemnej czekolady


1. Masło orzechowe i słodzidło (syrop lub miód) połącz z ryżem. (Jeśli masa jest bardzo gęsta i masz kłopot z wymieszaniem dodaj łyżkę, dwie mleka).
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj masę. Wygładź wierzch i schładzaj w lodówce około pół godziny.
3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
(Posiekaną czekoladę umieść w szklanej lub metalowej misce postawionej na garnku z gorącą wodą).
4.Rozprowadź po masie orzechowej i schładzaj do zastygnięcia, około kilku, kilkunastu minut.
Podziel na części, przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *