Czyli pieczone jajka z warzywami i wędliną, którą jest w moim przypadku salami. Wędlinę można oczywiście pominąć. To pomysł na śniadanie, które w prosty sposób może nasycić wiele osób – przygotowane na dużej blaszce z większej ilości składników nakarmi dużą rodzinę. Prosto i pysznie!
Na porcję dla 1 osoby:
- 2 jajka
- 10 pomidorków truskawkowych lub innych
- 5 pieczarek
- 2-3 plastry salami
- odrobina oleju do pokrycia blaszki
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Blaszkę(25×35) pokryj odrobiną oleju.
3. Układaj salami (inną wędlinę lub ją pomiń), przekrojone na ćwiartki pieczarki oraz całe pomidorki.
4. Piecz około 5 minut, wyjmij i przemieszaj warzywa i wędlinę.
5. Zrób miejsce dla jaj i wbij.
6. Zapiekaj kolejne kilka minut do ścięcia białek lub dłużej.
Jajka możesz podać z pieczywem, kaszą lub ulubionym dodatkiem.
Porcja jajek z blaszki ma 250 kcal

