Jajka z blaszki

Czyli pieczone jajka z warzywami i wędliną, którą jest w moim przypadku salami. Wędlinę można oczywiście pominąć. To pomysł na śniadanie, które w prosty sposób może nasycić wiele osób – przygotowane na dużej blaszce z większej ilości składników nakarmi dużą rodzinę. Prosto i pysznie!

Na porcję dla 1 osoby:

  • 2 jajka
  • 10 pomidorków truskawkowych lub innych
  • 5 pieczarek
  • 2-3 plastry salami
  • odrobina oleju do pokrycia blaszki

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Blaszkę(25×35) pokryj odrobiną oleju.
3. Układaj salami (inną wędlinę lub ją pomiń), przekrojone na ćwiartki pieczarki oraz całe pomidorki.
4. Piecz około 5 minut, wyjmij i przemieszaj warzywa i wędlinę.
5. Zrób miejsce dla jaj i wbij.
6. Zapiekaj kolejne kilka minut do ścięcia białek lub dłużej.


Jajka możesz podać z pieczywem, kaszą lub ulubionym dodatkiem.
Porcja jajek z blaszki ma 250 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *