Pieczone ziemniaczki z rozmarynem

To bardzo prosty sposób na ziemniaki. Wystarczy je pociąć za pomocą malaksera lub mandoliny na cienkie talarki, pokryć kilkoma składnikami i upiec. Ja upiekłam je z olejem z pestek winogron ale taka sama ilość rozpuszczonego masła doda im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Składniki na keksówkę o wymiarach 30×12 cm:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • pieprz – najlepiej świeżo mielony, około pół łyżeczki
  • rozmaryn – igły z 1-2 gałązek

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)

2. Ziemniaki dobrze wyszoruj, nie obieraj i potnij na plastry o grubości 1-2 mm.

3. Pokryj je od razu olejem/masłem, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem. Wymieszaj.

4. Układaj pionowo w naczyniu do zapiekania.

5. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Podaj np. z sosem czosnkowym, sałatką lub jako dodatek do dania głównego.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *