To bardzo prosty sposób na ziemniaki. Wystarczy je pociąć za pomocą malaksera lub mandoliny na cienkie talarki, pokryć kilkoma składnikami i upiec. Ja upiekłam je z olejem z pestek winogron ale taka sama ilość rozpuszczonego masła doda im jeszcze więcej smaku i aromatu.
Składniki na keksówkę o wymiarach 30×12 cm:
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
- pieprz – najlepiej świeżo mielony, około pół łyżeczki
- rozmaryn – igły z 1-2 gałązek
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (góra-dół)
2. Ziemniaki dobrze wyszoruj, nie obieraj i potnij na plastry o grubości 1-2 mm.
3. Pokryj je od razu olejem/masłem, pieprzem oraz drobno posiekanym rozmarynem. Wymieszaj.
4. Układaj pionowo w naczyniu do zapiekania.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Podaj np. z sosem czosnkowym, sałatką lub jako dodatek do dania głównego.


