Pieczony naleśnik z szynką, mozzarellą i jajkami przepiórczymi

Dutch baby to rodzaj naleśnika, który w porównaniu do tradycyjnych, smażonych jest pieczony na jednej patelni. Najczęściej podawany jest na słodko z cukrem pudrem lub owocami. Tym razem zdecydowałam się na wytrawną wersję tego przysmaku dlatego do pieczonego naleśnika dodałam ser mozzarella, szynkę szwarcwaldzką, warzywa oraz sadzone jajka przepiórcze. To świeże, bardzo sycące i wiosenne danie śniadaniowe, które doda energii na resztę dnia.

Składniki na patelnię o średnicy 28 cm*

  • 3 jajka
  • 150 gram mąki
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 plastry sera mozzarella
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

*użyj patelni żeliwnej lub z odpinaną rączką

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (góra-dół).

Włóż patelnię razem z masłem do piekarnika. Poczekaj aż masło się roztopi.

Krótko zmiksuj lub wymieszaj jajka, mleko i mąkę.

Gdy piekarnik jest rozgrzany wyjmij patelnię, wlej na nią ciasto naleśnikowe i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz 10 minut.

Pokrój mozzarellę w drobną kostkę.

Po tym czasie ostrożnie uchyl piekarnik, posyp Dutch baby serem oraz rozłóż szynkę. Zapiekaj kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj dodatki:

Do podania:

  • 4-5 jajek przepiórczych
  • garść świeżego szpinaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz
  • dymka
  • olej

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Wbij jajka i smaż z jednej strony około 3 minut. Po tym czasie białko powinno być ścięte a żółtko pozostać płynne.

Pokrój dymkę, pomidorki na pół, umyj szpinak.

Gotowy naleśnik podaj natychmiast po wyjęciu z pieca z sadzonymi jajkami, pomidorkami, szpinakiem, dymką oraz świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *