Jednogarnkowy makaron w sosie pomidorowym z indykiem

To makaron gotowany w sosie pomidorowym na bazie warzyw i mielonego mięsa z indyka. Mięso indyka można zastąpić Twoim ulubionym lub pominąć. Szybkie danie jednogarnkowe to oszczędność czasu i pieniędzy. Makaron gotowany w sosie zyskuje na smaku, przechodzi sosem i jest bardzo pomidorowy.

Składniki dla 3-4 osób:

  • cebula
  • marchew
  • czosnek, 2 ząbki
  • seler naciowy
  • 300 g mięsa mielonego, u mnie z indyka
  • 200 g grubego makaronu, u mnie rigatoni
  • 400 ml passaty/przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny, łyżeczka
  • oliwa
  • woda

Do podania:

  • parmezan

1. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oliwie, dodaj również drobno pokrojone marchew, seler oraz czosnek. Smaż chwilę.
2. Dodaj mięso, rozdrobnij szpatułką i poczekaj aż białko się zetnie.
3. Dodaj przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, sól, pieprz i gotuj przez około 10 minut aż sos zgęstnieje.
4. Dosyp do sosu suchy makaron, dodaj około szklanki wody. Wmieszaj makaron.
5. Gotuj makaron w sosie około 12-15 minut do czasu aż makaron będzie miękki. Od czasu do czasu mieszając.
6. Podaj z parmezanem.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *