Okrągłe pierogi z boczniakami i kaszą gryczaną niepaloną

Uwielbiam pierogi. Z każdym rodzajem farszu, słodkim lub wytrawnym. Tym razem przygotowałam je z nadzieniem z podsmażonych boczniaków i gotowanej kaszy gryczanej, niepalonej. Farsz umieściłam między dwoma krążkami ciasta a ich brzegi zawinęłam do góry tworząc pewnego rodzaju falbankę. To świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Farsz i ciasto na około 35-40 pierogów:
Farsz:

  • 500g boczniaków
  • 1 cebula
  • 200g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • sól, pieprz, oliwa

1. Podsmaż cebulkę na oliwie.
2. Dodaj pokrojone drobno boczniaki. Duś grzyby z cebulą aż grzyby zmiękną i odparują wodę, kilka minut.
3. Połowę kaszy i grzybów zmiksuj krótko. (Można ten krok pominąć ale zmiksowane składniki fajnie połączą farsz).
4. Połącz kaszę, grzyby i ich mix. Odłóż do czasu przygotowania ciasta.

Ciasto:

  • 400g mąki (pszennej, jasnej orkiszowej)
  • 250ml bardzo gorącej wody
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła

1. Do miski wsyp mąkę, zalej gorącą wodą, dolej tłuszcz.
2. Odstaw na chwilę po czym wymieszaj łyżką aż mąką wchłonie płyny (ciasto jest jeszcze bardzo gorące).
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj do momentu aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło z łatwością od blatu i rąk.
4. Odkrywaj kawałki ciasta, resztę pozostaw w misce pod przykryciem aby nie wyschło i było ciepłe.
5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj koła o średnicy około 5 cm.
6. Nałóż farsz na 1 koło, przykryj drugim i zlep brzegi. Jeśli chcesz uzyskać taki skręt jak na zdjęciu podwijaj po kawałku ciasta do góry i zlepiaj z resztą. (Mam w planach nagrywanie lepienia pierogów, to będzie pomocne).
7. Gotuj w wodzie z odrobiną oliwy/oleju około 4-5 minut od wypłynięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *