Z podobnego ciasta moja babcia co rok w karnawale smażyła oponki serowe. Ja zamieniłam twaróg na ricottę a ciasto zamiast szklanką wycięłam foremką w kształcie serca. Są lekko wilgotne, miękkie. Oprószone drobnym cukrem i cynamonem umilą końcówkę karnawału.
Na około 20 serc:
250 g ricotty (lub twarogu półtłustego) do kupienia np. w Lidlu
300 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
100 g gęstego jogurtu
70 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka octu (ciasto nie będzie wchłaniało tyle tłuszczu)
Dodatkowo
0,5 – 0,7 litra oleju
mąka do posypywania ciasta
3 łyżki drobnego cukru
łyżeczka cynamonu
Rozgrzej olej do 175 -180 stopni.
Wszystkie składniki połącz i zagnieć jednolite ciasto. (Jeśli używasz twarogu zamiast ricotty rozgnieć go widelcem).
Jeśli jest taka potrzeba posyp ciasto dodatkową lecz nie za dużą ilością mąki (jeśli ciasto się klei).
Ciasto podziel na części i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj serca (lub ulubione kształty). Pozostałe ciasto znów zwiń w kulę i wycinaj kształty aż do wyczerpania ciasta.
Ostrożnie kładź wycięte kształty ciasta na rozgrzanym oleju.
Smaż z każdej strony na średnim ogniu około 1-2 minuty, do zarumienienia.
Gorące serca kładź na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe maczaj w cukrze połączonym z cynamonem.
Najlepsze są w dniu smażenia ale zachowują świeżość do dnia następnego.




Rewelacyjny przepis! Najlepsze oponki, jakie jadłam. Krucha skórka, miękkie wnętrze, zbilansowana słodycz. Przepis wskakuje do rodzinnego zeszytu 🙂
Bardzo się cieszę, że tak zasmakowały! Pozdrawiam serdecznie!!! 🙂