Malinowa pianka

To deser na spodzie z ciastek, bez pieczenia. Z dużą ilością pianki malinowo-śmietankowej oraz galaretką z jogurtu. Słodko-kwaśne połączenie dla fanów malin i koloru różowego. Umili spotkanie przy kawie lub sprawdzi się jako poobiedni deser.

Składniki na spód:

  • opakowanie ciastek owsianych, około 200g
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 20g ekspandowanej kaszy jaglanej lub np. wiórków kokosowych

Ciastka zmiksuj lub drobno pokrusz. Wymieszaj dokładnie z masłem i kaszą ekspandowaną. Rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 20×30. Włóż do lodówki na czas przygotowania pianki.

Malinowa pianka:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 300 g malin mrożonych
  • 200 g malin świeżych
  • 6 łyżek cukru (lub do smaku)

W małym garnuszku podgrzej maliny z cukrem. Gotuj przez kilka minut aż maliny się rozpadną. Zdejmij z ognia i przetrzyj aby pozbyć się pestek. Namocz żelatynę przez kilka minut w wodzie. Dodaj do malin i podgrzej w garnuszku, cały czas mieszając, do rozpuszczenia żelatyny. NIE gotuj! Przestudzone maliny połącz z jogurtem. W osobnym naczyniu ubij śmietankę na sztywno. Do masy jogurtowo-malinowej dodawaj ubitą śmietankę w trzech turach, użyj do tego szpatułki, nie miksera. Dobrze połącz. Masę przelej na spód i włóż na chwilę do lodówki. Wysyp świeże maliny na tężejącą piankę i włóż z powrotem do lodówki.

Galaretka z jogurtu:

  • 150 g jogurtu
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Podgrzej mleko z cukrem. Dodaj żelatynę i odłóż na chwilę. Zacznij podgrzewać jeszcze raz mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny. Połącz wszystko z jogurtem. Wylej na piankę, pomiędzy maliny. Schładzaj całość minimum 2-3 godziny lub przez całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *