Kruche ciastka z malinową glazurą

Nie tylko od święta! Kruche ciastka z cytrynową nutą, już same ciastka są pyszne! Oblane błyszczącą glazurą na bazie mleka skondensowanego oraz malin. Jako deser lub prezent dla najbliższych.

Kruche serca z malinową glazurą:
Ciastka:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
60 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
1 jajko

1. Połącz mąkę z pokrojonym w kostkę, zimnym masłem oraz resztą składników.
2. Zwiń ciasto w kulę, przykryj folią i schładzaj około 30 minut w lodówce.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Góra-dół. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
4. Rozwałkuj ciasto na około 5 mm.
5. Wykrój kształty serca, odkładaj na blachę.
6. Piecz około 12 minut aż do delikatnego zarumienienia ciasta. Wystudź.

Malinowa glazura:
100 ml mleka skondensowanego, słodzonego

2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
100 g mrożonych malin

1. Maliny zagotuj. Gotuj aż większość wody odparuje. Przejrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek.
2. Żelatynę zalej wodą. Odłóż do napęcznienia.
3. Połącz maliny z żelatyną i lekko podgrzej, nie gotuj.
4. Połącz mleko skondensowane z malinami i zamieszaj do połączenia.
5. Maczaj wystudzone ciastka w glazurze i odkładaj na papier do pieczenia.
6. Żeby glazura szybciej zastygła włóż ciastka do lodówki.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *