Drożdżowe pierożki na parze z warzywami

Drożdżowe ciasto nadziane kolorowymi warzywami. Pracochłonne ale warte swoich przygotowań pierożki inspirowane chińskimi baozi to pomysł na ciasto drożdżowe w stylu orientalnym.

Przepis na 16 naprawdę sporych rozmiarów pierogów:
✅500g mąki
✅3 łyżeczki suchych drożdży
✅łyżka cukru
✅2 łyżki oleju
✅200 ml ciepłej (nie gorącej) wody


1. Drożdże i cukier połącz z wodą. Odłóż na 15 minut.
2. Dodaj resztę składników i zagnieć na jednolite ciasto. Ciasto będzie dość twarde. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.
3. Nasmaruj ciasto dodatkową, niewielką ilością oleju i odłóż do wyrośnięcia na 45-50 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotuj farsz (przepis niżej).
4. Po tym czasie ciasto podziel na 2 części. Wyrób przez chwilę każdą z nich.
5. Każdą część uformuj w wałek długości około 30 cm. Podziel każdy z nich na 8 części. Każdą z nich rozwałkuj w okrąg o średnicy około 10 cm przy czym brzegi powinny być cienkie.
6. Nałóż łyżkę farszu ma krążek i zwijaj jego brzegi w harmonijkę. Gotowy pierożek połóż na kawałku papieru do pieczenia.
7. Na garnku z gotującą się wodą, na bambusowym parowniku układaj po 4 pierożki.
8. Paruj pod przykryciem przez około 15-18 minut.

Farsz:
✅1 duża cebula
✅2 ząbki czosnku
✅2 duże marchewki
✅1 cukinia
✅1 papryka czerwona lub żółta
✅łyżka oleju
✅sezam (opcjonalnie)
✅sos sojowy, 2 łyżeczki


1. Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i czosnek.
2.Dodaj marchew i cukinię startą ma tarce a następnie paprykę pokrojoną w paski.
3. Smaż aż warzywa odparują nadmiar wody. 4.Dodaj sos sojowy do smaku i sezam.
5. Przestudź przez zawijaniem pierogów.


Możesz podać pierożki z sosem:
Sos sojowy 2-3 łyżki
Sos rybny, łyżeczka
Łyżka cukru
1/3 papryczki chili

Połącz składniki sosu i maczaj w nim pierożki.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *