Zupa cebulowa z grzankami i serem

Słodka cebula podsmażona na maśle z oliwą. Chrupiąca z zewnątrz grzanka z ciągnącym się i przypieczonym serem. To kilka prostych składników, które po odpowiednim przygotowaniu zamienią się w wykwintną i rozgrzewającą zupę.

Na porcję dla 2-3 osób potrzebujesz:

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

około 700 g białej cebuli

100 ml białego wina (można pominąć)

1 litr bulionu najlepiej wołowego, jeśli nie masz lub lubisz to drobiowo-warzywny też będzie dobry

sól, biały pieprz, suszony tymianek

Do podania:

2 kromki bagietki na porcję zupy, oliwa
ser, najlepszy będzie np. gruyère lub inny, dojrzewający oliwa


1. Cebulę pokrój w piórka.
2. W większym garnku z grubym dnem rozgrzej masło z oliwą.
3. Smaż cebulę na małym ogniu. Powoli, co chwilę mieszając przez około 25-30 minut aż stanie się złocista i zacznie się rozpadać.
4. Dolej wtedy wino i poczekaj aż większość odparuje. Dolej bulion i gotuj następne kilkanaście minut aż zupa zgęstnieje. (Cebula naturalnie zagęści zupę).
5. Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem według smaku.

Możesz podać zupę w takiej wersji ale smakuje jeszcze lepiej z grzankami:
1. Kawałki bagietek podpiecz na patelni z oliwą.
2. Rozgrzej piekarnik, ustaw to na górne grzanie a najlepiej funkcję grilla.
3. Zupę nalej do małych naczyń, w których możesz zapiekać.
4. Na każdą porcję połóż grzanki i posyp je serem.
5. Zapiekaj przez kilka minut aż ser się roztopi i zarumieni. Możesz posypać dodatkowo tymiankiem.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *