To według mnie najszybszy sposób aby cieszyć się domowymi bułkami. Pieczywo nie codziennie gości na moim stole, jednak są takie dni kiedy mam ochotę na chrupiącą bułeczkę a sklep jest zamknięty i wtedy można w niedługim czasie uzyskać z prostych składników naprawdę dobry wypiek.
Składniki na 8 sporych bułek:
- 370 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży (opakowanie)
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Możesz to zrobić w misce lub w misie robota planetarnego z hakiem do ciast drożdżowych.
- Przykryj miskę ściereczką i odłóż ciasto na około godzinę, do podwojenia objętości.
- Wyjmij ciasto z miski, podziel na 8 części i uformuj bułeczki.
- Każdą z nich ułóż w dużej odległości od siebie na płaskiej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki około 15 minut.

