Proste bułki pszenne

To według mnie najszybszy sposób aby cieszyć się domowymi bułkami. Pieczywo nie codziennie gości na moim stole, jednak są takie dni kiedy mam ochotę na chrupiącą bułeczkę a sklep jest zamknięty i wtedy można w niedługim czasie uzyskać z prostych składników naprawdę dobry wypiek.

Składniki na 8 sporych bułek:

  • 370 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży (opakowanie)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Możesz to zrobić w misce lub w misie robota planetarnego z hakiem do ciast drożdżowych.
  3. Przykryj miskę ściereczką i odłóż ciasto na około godzinę, do podwojenia objętości.
  4. Wyjmij ciasto z miski, podziel na 8 części i uformuj bułeczki.
  5. Każdą z nich ułóż w dużej odległości od siebie na płaskiej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Bułki przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki około 15 minut.
Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *