Chrupiące ciastka owsiane

Maślane, chrupiące i bardzo wciągające! Oj, nie skończy się na jednym, to wiem! Możesz dodać do nich ulubione suszone owoce, nasiona lub orzechy, proporcje znajdziesz poniżej. Najpyszniejsze ciastka do kawy lub mleka!

Składniki na około 30 ciastek:

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru brązowego lub białego
  • 1 jajko
  • 2 szklanki (300 g) płatków owsianych błyskawicznych lub górskich (górskie zawsze trochę rozdrabniam)
  • 1 szklanka (150 g) mąki, u mnie orkiszowa ale może być pszenna
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki ulubionych dodatków np. słonecznik, sezam, posiekane orzechy, migdały lub żurawina (jeśli nie masz lub nie chcesz ich dodać to zastąp je taką samą ilością płatków owsianych)

    Przygotowanie:
    1. Miękkie masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę.
    2. Dodaj jajko i ubij przez chwilę do połączenia składników.
    3. Dodaj płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i dodatki (jeśli ich nie masz dodaj taką samą ilość płatków owsianych).
    4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
    5. Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę.
    6. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. (Ciasta starczy na dwie blachy do piekarnika).
    7. Ułóż je w dużej odległości.
    8. Każdą kulkę lekko spłaszcz wilgotną dłonią. Ciastka i tak się jeszcze rozejdą.
    9. Piecz około 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
    10. Po wyjęciu pozostaw ciastka przez kilka minut na papierze. Przez chwilę będą miękkie ale gdy tylko ostygną będą chrupiące 😉

    Żeby ciastka zachowały świeżość przez kilka dni możesz schować je do szczelnego pojemnika.
Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *