Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Bardzo przyjemne ciasto do kawy. Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Upiekłam je w długiej keksówce, czyli 30×11 dlatego nie jest zbyt wysokie.

Składniki:
-3 jajka w temperaturze pokojowej
-120g cukru
-120 ml oleju rzepakowego
-200 ml jogurtu naturalnego
– sok z 1 cytryny
– 180g mąki pszennej
– opakowanie (40g) budyniu waniliowego lub mąka ziemniaczana i ziarenka z kawałka laski wanilii
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier
– kilka łyżek cukru pudru
– około 1 łyżeczki soku z cytryny
U mnie do podania:
plasterki cytryny i czarnuszka (opcjonalnie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Dodaj olej, jogurt i sok z cytryny, połącz szpatułką.
3. Połącz mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Wymieszaj z masą jajeczną w kilku turach.
4. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40-45 minut.
6. Ostudzone ciasto pokryj lukrem. Cukier puder rozejrzyj grzbietem łyżki z sokiem cytrynowym.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *