Kruche owieczki

To proste ciastka z ciasta kruchego z dodatkiem kakao. Idealne na Wielkanoc. Są dobrym pomysłem na wspólnie spędzony czas z dziećmi w kuchni. Nie wymagają specjalnych foremek, korpus owieczki możesz wyciąć także szklanką.

Pod przepisem znajdziesz zdjęcia etapów powstawania ciastek.

Na około 20 ciastek potrzebujesz:
✅ 200 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
✅ 100 g zimnego masła
✅ 1 jajko
✅ 70 g cukru pudru
✅ 2-3 łyżki naturalnego kakao

1. Mąkę, masło, jajko i cukier puder posiekaj nożem lub wyrób w malakserze na gładkie ciasto.
2. Podziel ciasto na dwie równe części. Na blat wysyp 2-3 łyżki kakao i wyrób na nim jeden kawałek tak, aby całe ciasto było kakaowe (możesz to zrobić w malakserze).
3. Obie kule ciasta zwiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i wytnij z nich taką samą ilość korpusów owieczki- przy użyciu foremki w kształcie kwiatka lub koła. (Jeśli ciasto jest dość twarde po wyjęciu z lodówki wyrób je w dłoniach przez chwilę i potem rozwałkuj).
5. Z pozostałych części wytnij głowę (ja do jej wycięcia użyłam tylki do dekoracji ciast), ulep kulki jako nogi i przylep je do korpusu. Dwóch małych kulek zrób wałeczki i przyklej u góry głowy jako uszy. Z trzech małych kulek ciasta zrób czuprynę owieczki.
6. Drewnianym patyczkiem odciśnij oczy i dziurki nosa.
7. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach (góra-dół) przez około 10 minut.
8. Pozostałe skrawki ciasta rozwałkuj i wytnij małe formy.

Przechowuj ciastka w szczelnym pojemniku przez kilka dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *