Chleb na drożdżach

Łatwy w przygotowaniu chleb, który można przygotować w domowym piekarniku. Wymaga wyrastania i użycia foremki, np. długiej keksówki lub dwóch mniejszych form (wtedy trzeba nieco skrócić czas pieczenia).

Składniki:

  • 500 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml ciepłej wody
  1. Mąkę połącz z drożdżami, cukrem i solą.
  2. Dodaj olej i ciepłą wodę.
  3. Wyrabiaj ciasto ręcznie, najlepiej początkowo w dużej misce a potem przenieś ciasto na blat roboczy. ( Lub w robocie planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego).
  4. Ciasto będzie dość lepkie, może kleić się do rąk.
  5. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia i podwojenia objętości przez około godzinę.
  6. Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia – ułatwi to wyjęcie chleba z formy.
  7. Krótko zagnieć ciasto, uformuj wałek i przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odłóż na kolejne 30-40 minut aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
  8. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  9. Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze około 35 minut.
  10. Wyjmij z pieca i z foremki, studź na kratce. Ciesz się domowym chlebem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *