Łatwy w przygotowaniu chleb, który można przygotować w domowym piekarniku. Wymaga wyrastania i użycia foremki, np. długiej keksówki lub dwóch mniejszych form (wtedy trzeba nieco skrócić czas pieczenia).
Składniki:
- 500 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 300 ml ciepłej wody
- Mąkę połącz z drożdżami, cukrem i solą.
- Dodaj olej i ciepłą wodę.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie, najlepiej początkowo w dużej misce a potem przenieś ciasto na blat roboczy. ( Lub w robocie planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego).
- Ciasto będzie dość lepkie, może kleić się do rąk.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia i podwojenia objętości przez około godzinę.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia – ułatwi to wyjęcie chleba z formy.
- Krótko zagnieć ciasto, uformuj wałek i przełóż do formy. Przykryj ściereczką i odłóż na kolejne 30-40 minut aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze około 35 minut.
- Wyjmij z pieca i z foremki, studź na kratce. Ciesz się domowym chlebem!
