Malinowa tarta z białą czekoladą

To moja odpowiedź na hasło: mazurek. Kruche ciasto z cytrynową nutą i masa z białej czekolady i malin. A to wszystko udekorowane kwiatkami z.. ciasta kruchego, bez i borówek.


Kruchy spód na formę o średnicy 25 cm i wysokości 3 cm:
✅ 200 g mąki
✅ 100 g zimnego masła
✅ 60 g cukru pudru
✅ 1 jajko
✅ 2 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody


1. Masło pokrój w kostkę. Połącz szybko wszystkie składniki – ciasto kruche nie lubi ciepła. Dobrze poradzi sobie z tym malakser.
2. Zgniecione ciasto zwiń w kulę i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Przygotuj formę do pieczenia. Wysmaruj ją masłem i posyp mąką.
4. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy większej niż forma. Możesz rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wówczas wałek nie będzie przywierał do ciasta i będzie ono równe.
5. Połóż ciasto na formę i dociśnij brzegi.
6. Przesuń wałkiem po brzegach tarty. Nadmiar ciasta sam odpadnie. Z niewielkiej ilości, która została możesz wyciąć np. kwiatki, jajeczka, odcisnąć małe kółka np. nakrętką od butelki.
7. Włóż ciasto o wycięte kształty do lodówki na godzinę.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
9. Po wyjęciu z lodówki nakłuj spód ciasta widelcem.
10. Piecz spód tarty przez około 20 minut do czasu aż ciasto delikatnie się zarumieni. Wystudź.

Malinowe nadzienie:
✅100 ml śmietanki 30%
✅200 g białej czekolady
✅300 g mrożonych malin

Dodatkowo 3 łyżki dżemu malinowego.

1. Maliny włóż do małego rondelka. Podgrzewaj aż puszczą wodę i zaczną się gotować. Mieszaj od czasu do czasu. Gotuj kilka minut.
2. Przecedź powstały mus przez sitko aby pozbyć się pestek. Odłóż.
3. Podgrzej śmietankę prawie do zagotowania i zdejmij z ognia.
4. Wrzuć posiekaną czekoladę i pozostaw na chwilę.
5. Wymieszaj czekoladę ze śmietanką, dodaj przestudzony mus malinowy i połącz.
6. Spód wystudzonej tarty wysmaruj dżemem malinowym (opcjonalnie). Wypełnij tartę masą malinową i włóż do lodówki.
7. Schładzaj przez kilka godzin a najlepiej całą noc.
8. Udekoruj według uznania – owocami, ciastkami, bezami, jak lubisz!

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *