Łosoś w cieście francuskim z pesto

To szybki i prosty ( o ile nie przygotowuje się samodzielnie ciasta francuskiego) pomysł na świąteczny lub niedzielny stół. Tylko 4 składniki (poza solą i pieprzem) wystarczą żeby przygotować obfite danie dla kilku osób.

Składniki:

filet z łososia, mój ważył 500 g (Może być pstrąg tęczowy, łososiowy)
opakowanie ciasta francuskiego
słoiczek pesto
małe jajko
sól, pieprz

1. Ciasto wyjmij z lodówki. Usuń skórę z fileta, wyjmij ości.
2. Natrzyj rybę solą i pieprzem.
3. Połóż ciasto na blasze, na której będziesz piec. Ciasto powinno być minimum dwa razy szersze i trochę dłuższe od fileta- jeśli tak nie jest rozwałkuj je.
4. Połóż łososia na środku ciasta, strona, z której oscinałaś/łeś skórę do góry.
5. Rozprowadź pesto po całej powierzchni ryby.
6. Zawiń brzegi ciasta do góry. (Zdjęcia poniżej).
7. Odwróć cały pakunek z rybą tak aby miejsce łączenia ciasta było na dole.
8. Natnij ostrym nożem w kratkę lub według uznania.
9. Posmaruj rozmąconym jajkiem.
10. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Podawaj na ciepło.

2 thoughts on “Łosoś w cieście francuskim z pesto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *