Truskawkowa pianka

To mój deser z dzieciństwa. Szybka, prosta pianka z dwóch składników plus owoce i chętka na słodkie zaspokojona. Dzięki ubiciu zimnego mleka skondensowanego deser jest bardzo puszysty, w smaku podobny do ptasiego mleczka.

Składniki na 4 szklanki:
– 250 (połowę opakowania) mleka skondensowanego, niesłodzonego (zimne)
– 1 galaretka dobrej jakości, u mnie truskawkowa + 180 ml gorącej wody

Do podania: świeże owoce


Wykonanie:
1. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie, wymieszaj dokładnie i poczekaj aż ostygnie.
2. Mleko skondensowane powinno być schłodzone. Używając miksera ubij je. Nie będzie sztywne ale podwoi objętość. Zmniejsz obroty miksera.
3. Wlej chłodną galaretkę do mleka i połącz.
4. Przełóż deser do szklanek i schładzaj do czasu aż pianka zastygnie. Minimum pół godziny.
5. Podaj z ulubionymi owocami.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *