Orkiszowy chlebek odkrywany z ziołami i czosnkiem

Na keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm potrzebujesz:
– 600 g mąki orkiszowej – – 7 g suchych drożdży (25 g świeżych)
– łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki soli
– 120 ml letniej wody
– 120 ml letniego mleka
– 80 g masła, roztopionego i przestudzonego


Połącz wszystkie składniki oprócz masła. Zacznij wyrabiać i w trakcie dodawaj masło. Wyrabiaj aż ciasto wchłonie całe masło i będzie odchodzić od ręki. Ja zaczynam zawsze w misce, pod koniec przenoszę się na blat.
Włóż kulę ciasta do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 1,5 godziny aż podwoi objętość.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt około 30×50cm.
Rozprowadź nadzienie: – pęczek pietruszki, – pęczek bazylii, – 5 ząbków czosnku
– oliwa 2-3 łyżki lub ile zabierze pietruszka o bazylia
– sól – pieprz
Zblenduj na średnio gładką masę.

Pokrój ciasto z nadzieniem na 5 pasków o długości 30 cm i każdy z nich na 6 prostokątów. Każdy z nich złóż na pół.
Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Układaj kawałki ciasta pionowo, jeden przy drugim.
Przykryj blaszkę i odłóż na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz w temp. 170 stopni około 25 minut, do zarumienienia chlebka. Zanim wyjmiesz z formy, poczekaj aż chwilę przestygnie. Podawaj najlepiej ciepły.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *