Ciasto biedronka

To bardzo prosty blat ciasta, z małą ilością składników. Do tego ubita śmietanka z cukrem pudrem i truskawki – biedronki z dodatkiem czekolady 😉 Co Wy na to?
Bo ja jestem w Niebie!

Ciasto na tortownicę 22 cm:
✅ 4 jajka
✅ 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g
✅ 1 szklanka (140 g ) mąki
✅ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zmiksuj wszystkie składniki.
Przelej do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni (termoobieg) przez około 35 minut. Wystudź.
Dodatki:
✅ śmietanka 36% 250 ml
✅ 2 łyżki cukru pudru
✅ truskawki
✅ 50 g ciemnej lub mlecznej czekolady
Zacznij od biedronek.
W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę. Przekrój truskawki na pół.
Koniec każdej połówki maczaj w czekoladzie. Odkładaj na blaszkę lub deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę czekolady przelej do worka cukierniczego lub woreczka i odetnij koniec. Namaluj czekoladowy pasek i kropki. Schładzaj do czasu wystudzenia ciasta i przygotowania kremu.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem.
Przy pomocy worka cukierniczego i okrągłej tylki wyciśnij krem na wystudzone ciasto . Możesz także rozsmarować śmietankę na cieście.
Udekoruj biedronkami z truskawek.

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

2 thoughts on “Ciasto biedronka

Pozostaw odpowiedź joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *