Pierożki na parze z kurczakiem

Przepyszne pierożki które możesz przygotować w domu. Proste ciasto, pyszny farsz i odrobina czasu na lepienie. Wiem, mogą wydawać się trudne ale można szybko dojść do wprawy i mieć prawdziwą frajdę przy lepieniu. Podane z sosem sojowym lub chili wynagrodzą każdą chwilę przy ich przygotowaniu. Nie musisz mieć parownika! Wystarczy, że przymocujesz ściereczkę na garnku i zagotujesz wodę. Pierożki podczas gotowania należy wtedy przykryć miską. Reszta pozostaje bez zmian.


Proces lepienia pierożków znajdziesz na zdjęciach poniżej.


Ciasto na około 30 sztuk:
– 300 g mąki pszennej
– 200 ml wrzącej wody


Wsyp mąkę do miski.
Zalej wrzątkiem mąkę.
Wymieszaj łyżką i poczekaj chwilę aż ciasto nie będzie parzyć w ręce.
Zagnieć gładkie ciasto, włóż do oprószonej mąką miski i przykryj ściereczką. Odłóż na około pół godziny.


W tym czasie przygotuj farsz:
– 400 g mięsa z kurczaka, mielonego lub drobno posiekanego – 1 marchew, starta na tarce o małych oczkach – pół pęczka kolendry lub pietruszki, posiekanej – sól, pieprz
Składniki farszu wymieszaj, odłóż do czasu przygotowania ciasta.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 mm.
Wycinaj koła.
Natnij każde koło w 4 miejscach (patrz na zdjęcia w relacji).
Nałóż małą kulkę farszu.
Złap dwa przeciwległe brzegi ciasta i ściśnij po środku. Następnie złap oddające końce i zlep że sobą. Powtórz tę czynność z pozostałymi wolnymi brzegami.
Gotowe pierożki odłóż do misy bambusowej parownicy (przykrywaj ją ściereczką w trakcie lepienia aby pierożki nie wyschły).
Gotuj na parze przez około 10 minut (w bambusowym parowniku postawionym na garnku z gotującą się wodą lub garnku ze ściereczką i przykrytym miską).
Podaj z sosem sojowym, sosem chili lub sezamem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *