Proste babeczki jogurtowe z kremem

Proste i szybkie w przygotowaniu babeczki jogurtowe. Nawet bez kremu smakują wyśmienicie. Zachowują świeżość nawet na drugi dzień, są wilgotne.

Z podanych proporcji, w zależności od wielkości foremek powinno wyjść około 10-12 babeczek.

Składniki suche:
✅1 szklanka mąki (150 g)
✅100 g cukru lub ksylitolu/ erytrytolu
✅1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:
✅70 g masła, roztopionego, ostudzonego
✅200 g jogurtu
✅2 jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Składniki suche połącz.
2. Składniki mokre połącz.
3. Wlej składniki mokre do suchych i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto powinno być dość gęste.
4. Napełnij ciastem papilotki lub silikonowe foremki do babeczek do 3/4 wysokości. Ciasto urośnie dość sporo.
5. Piecz w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopni gora-dół, przez około 20 minut, do zarumienienia. Wystudź.

Krem:
✅150 g miękkiego masła
✅150 g mascarpone
✅50 g cukru pudru
Masło utrzyj z cukrem pudrem aż powstanie lekka, jasna masa. Dodawaj po łyżce mascarpone. Przełóż masę do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i nałóż krem.
Udekoruj ulubionymi owocami.

Silikonową foremkę do pieczenia znajdziesz tu: foremka

Podoba Ci się mój post? Polub go lub udostępnij 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *