Truskawkowa zebra na spodzie z herbatników

Ta zebra to prosta sprawa z efektem WOW! Bardzo puszysta pianka, którą przygotujesz z kilku składników dosłownie w mgnieniu oka. Potem tylko chłodzenie w lodówce i jemy! Smakuje najlepiej ze świeżymi truskawkami.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Spód:
– 150 g herbatników
– 80 g masła, roztopione, przestudzone.

Herbatniki rozdrobnij, pokrusz. Super sprawdzi się malakser ale można włożyć je do torebki i potraktować wałkiem. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. (W malakserze wystarczy kilka pulsacyjnych obrotów).

Pianka:
– 500 ml (kartonik) mleka skondensowanego, niesłodzonego, które spędziło przynajmniej 12 godzin w lodówce
– 2 galaretki truskawkowe
– 2 galaretki krystaliczne (przezroczyste)
– 600 ml gorącej wody

W osobnych naczyniach rozpuść 2 galaretki truskawkowe i 2 krystaliczne w 300 ml wody. Przestudź.

Połowę, 250 ml mleka skondensowanego ubij aż podwoi swoją objętość. Pod koniec ubijania dodaj galaretkę krystaliczną. Tak powstanie biała masa. Masę przełóż do osobnego naczynia i szybko zabierz się za ubijanie pozostałej części mleka. Pod koniec dodaj galaretkę truskawkową.

Na sam środek tortownicy wylej 5 łyżek białej masy. Następnie na środek białej masy nalej 5 łyżek masy truskawkowej. Nalewaj masy naprzemiennie aż do skończenia składników.

Schładzaj najlepiej przez noc w lodówce. Ostrożnie odkrój brzegi pianki i podaj ją np. z truskawkami.

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie DSC_7700-683x1024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie DSC_7735-683x1024.jpg
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie DSC_7716-683x1024.jpg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *