Sernik miodowy

Delikatny, bardzo kremowy sernik słodzony miodem, z cytrynową nutą. Na spodzie z ciastek i masła. Samo przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Ważny natomiast jest sposób pieczenia. Dzięki kąpieli wodnej sernik wyrasta równy jak stół, nie pęka i jest delikatny w smaku.

Na tortownicę o średnicy 24 cm potrzebujesz:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 5 czubatych łyżek miodu, u mnie lipowo-spadziowy ze sklepu Wcinaj miód!
  • sok z 1/2 cytryny

Spód:

  • 200 g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych herbatników
  • 80 g masła

Do podania:

  • śmietanka 36%
  • biała czekolada
  • mięta

Przygotowanie:

1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.

2. Rozpuść masło. Ciastka zmiksuj z rozpuszczonym masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Najlepiej przy użyciu malaksera.

3. Wyłóż sam spód tortownicy ciastkami z masłem. Wyrównaj.

4. W większej misie połącz ser ze śmietanką i budyniem.

5. Dodaj miód, sok z cytryny oraz jajka. Mieszaj tylko do połączenia składników.

6. Masę serową wylej na spód z ciastek.

7. Piecz sernik w temperaturze 150 stopni przez około 65-70 minut w kąpieli wodnej. (W piekarniku, stopień niżej niż blaszkę z ciastem ustaw duże naczynie z wodą).

8. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez około godzinę. Wystudź ciasto całkowicie i włóż do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodówki na około godzinę przed podaniem.

9. Podaj z ubitą śmietaną i białą czekoladą. Ja roztopioną czekoladę rozsmarowałam na kawałku czystej folii bąbelkowej, schłodziłam i pocięłam na kawałki. I jest miodzio!

Miód lipowo – spadziowy oraz wiele innych rodzajów miodu, wyrobów na bazie miodu znajdziesz w sklepie Wcinaj miód!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *