Rozgrzewająca i aromatyczna zupa z kurczakiem w azjatyckim stylu

Jesień czuć już bardzo, szczególnie w coraz chłodniejsze wieczory. A taka zupa jest idealna na rozgrzanie po całym dniu pracy czy szkoły! Pikantne przyprawy złagodzi delikatne mleczko kokosowe, dzięki czemu zupa jest średnio ostra. Na porcję dla 2-3 osób potrzebujesz:

1 filet z kurczaka

1 małą cebulę

1 niedużą paprykę czerwoną

1 puszkę mleka kokosowego (400 g)

1 szklankę wody (lub więcej)

100 g makaronu ryżowego

1 łyżkę sosu sojowego

1 łyżeczkę sosu rybnego

kawałek papryczki chilli

kawałek imbiru (około 1 cm)

1-2 łyżeczki czerwonego curry

1 łyżka oleju

sól, pieprz

Do podania: sok z limonki, kolendra,czarny sezam

1. W dużym garnku rozgrzej olej. Kurczaka pokrój na paski, przypraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut i zdejmij z ognia.

2. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w paski.

3. Dodaj kurczaka, dolej mleczko kokosowe, wodę i gotuj około 10 minut aż warzywa i mięso będą miękkie.

4. Dorzuć makaron ryżowy i gotuj w zależności od producenta, około 3-5 minut.

5. Dodaj czerwone curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili i starty kawałek imbiru. Dolej oba sosy – sojowy i rybny. Jeśli zupa jest za gęsta dolej odrobinę wody lub bulionu.

6. Podaj natychmiast z sokiem z limonki, świeżą kolendrą i sezamem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *