Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Przepis na prosty deser, dosłownie z kilku składników, który przygotujesz w oka mgnieniu. Połączenie jabłko – ciasto francuskie jest strzałem w dziesiątkę o tej porze roku.

Składniki na 6-8 sztuk

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1-2 jabłka w zależności od wielkości
  • kilka łyżeczek ulubionej konfitury
  • wrząca woda i łyżka soku z cytryny
  1. Jabłka przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne.
  2. Pokrój każdą połówkę jabłka na cienkie półplasterki.
  3. Włóż wszystkie plasterki do wrzątku z cytryną na 1-2 minuty. (Jabłka odpowiednio zmiękną i będą łatwiej formowały się w róże).
  4. Ciasto francuskie wyjmij kilka minut przed przygotowaniem róż.
  5. Pokój ciasto na paski o szerokości 2-3 cm.
  6. Na każdy pasek nałóż po 1-2 łyżeczki konfitury lub dżemu. Rozsmaruj.
  7. Na każdym pasku ułóż na zakładkę (każdy plasterek musi nachodzić na poprzedni) tak, aby skórki jabłka wystawały poza krawędź ciasta.
  8. Zwiń każdy pasek ciasta z jabłkami w rulon, tworząc różę.
  9. Włóż róże do foremek na muffinki.
  10. Piecz je przez około 25-30 minut w 170 stopni (góra-dół).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *