Przepis na prosty deser, dosłownie z kilku składników, który przygotujesz w oka mgnieniu. Połączenie jabłko – ciasto francuskie jest strzałem w dziesiątkę o tej porze roku.
Składniki na 6-8 sztuk
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1-2 jabłka w zależności od wielkości
- kilka łyżeczek ulubionej konfitury
- wrząca woda i łyżka soku z cytryny
- Jabłka przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne.
- Pokrój każdą połówkę jabłka na cienkie półplasterki.
- Włóż wszystkie plasterki do wrzątku z cytryną na 1-2 minuty. (Jabłka odpowiednio zmiękną i będą łatwiej formowały się w róże).
- Ciasto francuskie wyjmij kilka minut przed przygotowaniem róż.
- Pokój ciasto na paski o szerokości 2-3 cm.
- Na każdy pasek nałóż po 1-2 łyżeczki konfitury lub dżemu. Rozsmaruj.
- Na każdym pasku ułóż na zakładkę (każdy plasterek musi nachodzić na poprzedni) tak, aby skórki jabłka wystawały poza krawędź ciasta.
- Zwiń każdy pasek ciasta z jabłkami w rulon, tworząc różę.
- Włóż róże do foremek na muffinki.
- Piecz je przez około 25-30 minut w 170 stopni (góra-dół).
Smacznego!


