Sernik piernikowy

To prosty sposób na bardzo świąteczny sernik dla fanów korzennych smaków. Sernik o piernikowej nucie sprawi się idealnie na świątecznym stole, zachwyci podniebienie i sprawi, że czas spędzony przy wspólnym stole będzie naprawdę smaczny. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga długiego schładzania i wielu przygotowań.

Spód piernikowy:

– 150 gram pierników (najlepiej domowych)

– 30 gram masła

Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Roztopione i ostudzone masło połącz z piernikami do uzyskania konsystencji mokrego piasku (ja używam malaksera). Wyłóż masę na dno, lekko dociśnij. Piecz spód około 10 minut w 170 stopniach (góra-dół).

Masa sernikowa:

– 1 kg sera trzykrotnie mielonego (jeśli z wiaderka to tylko Piątnica)

– 3 jajka

– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

– 180 g cukru, najlepiej drobnego

– sok i skórka starta z 1/4 pomarańczy

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, nie mieszaj zbyt długo masy bo szybko opadnie. Wylej masę na spód piernikowy, wyrównaj i piecz około 45 minut, do czasu gdy wierzch sernika będzie ścięty.

Masa śmietankowa:

– 300 ml kwaśnej śmietany 18%

– 3 łyżki cukru pudru

Połącz składniki.

Wylej na masę sernikową i piecz około 10 minut.

Dodatkowo:

– po pół łyżeczki kakao i przyprawy do piernika

– pierniczki do dekoracji lub inne dekoracje świąteczne- u mnie mini bezy i czekoladowe gwiazdki

Na jeszcze ciepły sernik przesiej kakao z przyprawą i połóż pierniczki, lekko je wciśnij. Pozostałe dekoracje ułóż gdy sernik wystygnie. Schładzaj to w lodówce przez kilka godzin. Wyjmij z lodówki minimum godzinę przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *