Mus mango z malinami



To bardzo lekkie i puszyste ciasto z dużą ilością słodkiego mango i kwaskowatych malin. Szybki spód z ciastek, mus mango, żelka mango oraz maliny i mięta urozmaicą każde letnie, leniwe popołudnie.

Składniki na tortownicę/ rant o średnicy 20 cm i wysokości 8 cm.

Spód:
– 200 g kruchych ciastek
– 100 g masła

Masło rozpuść w małym garnku.
Ciastka pokrusz ręcznie lub w malakserze. Połącz ciastka z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Wyłóż masą dno tortownicy i wyrównaj. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy mango.

Mus mango:
– 500 g pulpy mango
– 500 ml śmietanki 30 %
– 250 g mascarpone
– 20 g żelatyny w proszku (2 łyżki)
– (opcjonalnie) świeże maliny, około 200 g
– 2-3 łyżki zimnej wody

Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej zimną wodą, wymieszaj i odłóż do napęcznienia na około 5-7 minut.
Podgrzej pulpę mango, zdejmij z ognia, dodaj żelatynę i dobrze połącz.
Ubij schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone na puszysty krem.
Dodaj wystudzoną pulpę mango do śmietany z mascarpone. Połącz. Ułóż maliny na spodzie. Wylej mus na schłodzony spód z ciastek. Wyrównaj i schładzaj do czasu aż zastygnie.

Żelka mango:
– 300 g pulpy mango
-10 g żelatyny ( łyżka)
– 1-2 łyżki zimnej wody

Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją zimną wodą. Wymieszaj i odłóż do napęcznienia na 5-7 minut.
Podgrzej pulpę mango, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Połącz i wystudź. Wylej żelkę na stężały mus. Pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Do podania:
– świeże maliny
– mięta

Ułóż maliny i miętę na gotowym wypieku.
Deser podawaj schłodzony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *